Jednosměrný ventil kávového sáčku

Jednosměrný ventil kávového sáčku

Jednocestný ventil


Je to již dávná doba, kdy byla káva prodávána v alobalových, či papírových obalech. Každý milovník kávy však může být šťastný, že tato doba pominula. V současné době jsou moderní hliníkové obaly s jednocestným ventilem.
Jednocestný ventil byl vyvinut společnostní Fresco v osmdesátých letech. Bylo to v době, kdy kávový průmysl prožíval těžké časy. Čerstvě pražená káva byla umístěna do těsných obalů. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by se po upražení neuvolňoval oxid uhličitý (CO2). Ten postupně naplnil obal, který často prasknul.
Nebozí pražiči kávy tak museli nechat čerstvě upraženou kávu sedět na vzduchu a čekat, až se uvolní zmíněný oxid uhličitý. To ale způsobilo velkou ztrátu kvality. Kyslík totiž okrádá kávu o její výtečnou chuť. Jednocestný ventil umožňuje unikat oxidu uhličitému, ale zabraňuje kyslíku, aby se dostal do obalu. Káva tak může být zabalena krátce
po upražení a neztrácí tak na své chuti.

Italcaffe ventilek