Čerpadlo je srdcem vašeho espresso kávovaru

Čerpadlo je srdcem vašeho espresso kávovaru

Aby voda pro espresso dostala dostatečnou sílu k protlačení upěchované z jemně mleté ​​kávy, potřebuje tlak: přesně 9 barů. Některé první espresso stroje používaly písty tzv LEVER, které byly ovládány k velkými pákami. Barista musel ručně zatáhnout tyto páky, aby pružina zvýšila tlak vody procházející kávou.

Většina moderních strojů pro espreso má již elektrické čerpadla. U domácím espresso strojů existují dvě kategorie elektrického čerpadla: vibrační čerpadlo a čerpadlo rotační.

Vibrační čerpadlo je malý elektromagnetický pracant. Píst připojený k magnetu je umístěn uvnitř kovové cívky. Elektrický proud prochází cívkou, což způsobuje, že se magnet rychle posouvá píst dopředu a dozadu a tlačí vodu do espressa. Průměrná vibrační pumpa se pohybuje na 50 kmitech za sekundu.

Na rozdíl od vibračního čerpadla je rotační čerpadlo mechanické. Je to trochu složitější mechanismus. Motor otáčí diskem s rozpínacími lopatkami, který je umístěn do komory kruhového tvaru. Při otáčení disku lopatky tlačí na stěnu vnější komory, čímž se zmenší velikost komůrky a vznikne vyšší tlak. Voda vstupuje během velké fáze a vytlačuje se, jak se úsek zmenší.

Existují různé výhody či nevýhody pro oba typy čerpadel. Vibrační čerpadla jsou menší, levnější avšak s nestabilním tlakem. Rotační čerpadla jsou tišší, nabízejí stabilní tlak a mají delší životnost. Je dobré si připomenout, že oběma čerpadly je možné připravit výborné espresso.

VIBRAČNÍ ČERPADLO
Výhody  : Levnější, snadno vyměnitelná, připojení k zásobníku s vodou
Nevýhody: vyšší hlasitost, kratší životnost (~ 5-6 let), nelze připojit k tlakové vodě

ROTAČNÍ ČERPADLO
Výhody  : dlouhá životnost, tichý provoz, konstatní tlak
Nevýhody: velikost, nutnost připojení na tlakovou vodu

Vložit odpověď

Všechna pole jsou povinná

Kód typu: