Barista

Jednatel společnosti GCX s.r.o. , která provozuje server www.KAVOVARY.cz , pan Tomáš Zahradil získal certifikaci 1 a 2.stupně  www.scae.com  bližší informace ke kurzu zde

 

Stupeň 1: Certifikace SCAE - Basic Barista

Na tuto certifikaci je potřeba mít aktuální informace ze světa kávy a půlroční zkušenost v kavárně, pražírně nebo jiné společnosti zaměřené na obchod s kávou. Písemný test trvá 60 minut . Následná praktická zkouška probíhá za pomoci tlumočníka. Získání certifikátu je podmíněno úspěšným složením teoretických i praktických zkoušek.

Písemný test zahrnuje základní vzdělání o kávě v těchto okruzích:

  • Co je to káva 
  • Odrůdy kávy
  • Kde se káva pěstuje
  • Charakteristiky kávy
  • Pražení kávy
  • Balení kávy
  • Co je to espresso
  • Charakteristiky espressa
  • Základní informace o různých způsobech přípravy kávy

Praktická zkouška je zaměřena na předvedení a vysvětlení:

  • Proč a jak mlít
  • Nastavení hrubosti mletí (kameny kávomlýnku)
  • Práce s kávomlýnkem
  • Dávkování
  • Prezentace různých způsobů přípravy kávy (moka, překapávaná, french press atp.)
  • Příprava espressa, cappuccina a dalších způsobů přípravy kávy

Stupeň 2: Certifikace SCAE - Barista

Pro získání této certifikace je podmínkou mít úspěšně složené zkoušky prvního stupně certifikace a mít roční praxi v oboru. Písemný i praktický test jsou zaměřeny hlouběji na informace vztahující se nejen k espressu, ale také na ostatní způsoby a postupy přípravy kávy.

Písemný test zahrnuje hlubší prověření znalostí o kávě v okruzích:

  • Botanické odrůdy kávy
  • Fair Trade, Bio káva, speciality
  • Informace o zelené kávě a její přípravě před pražením
  • Způsoby pražení a ovlivnění chuti kávy pražením 
  • Typologie mléka
  • Technika kávovaru
  • Technika kávomlýnku
  • Espresso a jeho charakteristiky
  • Cappuccino a jeho charakteristiky
     

Praktická zkouška je zaměřena na předvedení a vysvětlení:

  • ovládání kávomlýnku a kávovaru
  • znalost stupňů mletí pro různé způsoby přípravy kávy
  • prezentace techniky Latte Art
  • degustace odrůdových káv formou trojúhelníkového testu (coffee tasting**)

Získání certifikátu je podmíněno úspěšným složením teoretických i praktických zkoušek.

 

 

http://www.scae.com/the-scae-three-level-certified-barista-programme.html